Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Τα συναισθήματά μαςΣυναίσθημα είναι αυτό που αισθανόμαστε όχι ως απλή αίσθηση αλλά ως κάτι βαθύ, εσωτερικό, που επιδρά στο σώμα (π.χ. καρδιακός ρυθμός) και στην ψυχή και σχεδόν πάντα εκφράζεται (στο πρόσωπο, στη φωνή, στη στάση του σώματος) και είναι παρατηρήσιμο από τους άλλους. Το συναίσθημα αφήνει στο άτομο κάποια θετική ή αρνητική διάθεση. Αυτή η ψυχοσωματική εμπειρία μπορεί να προκληθεί τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες. Όταν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας δρούμε παρορμητικά χωρίς να σκεφτόμαστε τον καλύτερο τρόπο να πράξουμε. Έτσι, το συναίσθημα θεωρείται το αντίθετο της λογικής σκέψης.

Τα συναισθήματα θεωρούνται πολύτιμοι αγγελιοφόροι που μας βοηθούν να ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες και να επιβιώσουμε. Κι ενώ η πολύπλοκη φύση των συναισθημάτων μας εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και παίρνει κάθε λογής διαφορετικές μορφές, τα βασικά συναισθήματα είναι λίγα. Τα πιο σημαντικά είναι η λύπη, η χαρά, ο φόβος, το άγχος, ο θυμός, η ευτυχία, η δυστυχία, η απέχθεια, η συγκίνηση, η ενοχή, μίσος, η ζήλια. Κάθε συναίσθημα είναι μια αντίδραση απέναντι σε μια χαρακτηριστική κατάσταση: φοβόμαστε όταν απειλούμαστε από κάποιο κίνδυνο, λυπόμαστε όταν χάνουμε κάτι που αγαπάμε, χαιρόμαστε όταν οι ανάγκες μας εκπληρώνονται.   

Τα συναισθήματά μας είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσωρινά και έτσι η συναισθηματική μας αντίδραση διαρκεί μόνο όσο το ερέθισμα που την υποκίνησε συνεχίζει να υπάρχει. Με αυτό το τρόπο κρατιόμαστε σε εγρήγορση για να αντιδράσουμε στο επόμενο συναίσθημα που θα έρθει. Μερικές καταστάσεις έχουν διάρκεια και έτσι είναι και οι συναισθηματικές μας αποκρίσεις, όπως μια περίοδος λύπης ή άγχους. Αννα Δασκαλάκη   Α1


Κυριακή Κουρνιδάκη Α1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου