Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Επικοινωνώντας


Επικοινωνώντας μαζικά με τους άλλους.

ΔιαδίκτυοΣτη σημερινή εποχή υπάρχουν πολλοί τρόποι να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας. Ένας από αυτούς είναι το διαδίκτυο που επέλεξα να σας παρουσιάσω. Συνήθως οι μεγάλοι χρησιμοποιούν τo e-mail στο οποίο γράφουν μεγάλα κείμενα είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους. Όμως καλό θα είναι να αποφεύγουν τους προσωπικούς λόγους γιατί υπάρχει περίπτωση το e-mail να σταλεί σε λάθος παραλήπτη γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να γράφουν κουτσομπολιά ή σχόλια. Σε αντίθεση με τα παιδιά τα οποία επικοινωνούν μέσα από το facebook. Εκεί ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο και σε όποιον αρέσει κάνει like. Επίσης μπορούν να σχολιάσουν αυτό που βλέπουν. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας είναι λίγο επικίνδυνος, για τα μικρά παιδιά γιατί μπορούν να ξεγελαστούν από τους μεγάλους που θέλουν το κακό τους γι' αυτό στο facebook δεν πρέπει να μιλάμε με ανθρώπους που δεν τους έχουμε κάνει φίλους μας. Μέσα από το διαδίκτυο μπορούμε να επικοινωνήσουμε με άλλα άτομα όταν επισκεπτόμαστε μια ιστοσελίδα για να μάθουμε ή να βρούμε πληροφορίες για κάτι. Τότε επικοινωνούμε με τις απόψεις κάποιου σε γραπτό λόγο. Άλλος ένας τρόπος επικοινωνίας είναι το Skype το οποίο μας βοηθά να μιλάμε με κάποιον μέσα από το διαδίκτυο βλέποντας τον. Το κυριότερο όμως είναι ότι μπορούμε να συνδεθούμε και από μακρινές αποστάσεις.  Αλλά νομίζω ότι το facebook και τα mails χρειάζονται προσοχή.  

Βάσω Βακάκη  Α1


.....

Ο διάλογος και η σημασία του στην ανθρώπινη επικοινωνία 


Ο διάλογος είναι μια πολύ σημαντική ανάγκη για τον άνθρωπο και μπορεί να βοηθήσει σε πολλά. Κατά πρώτον ο διάλογος χρησιμοποιείται για την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Με τον διάλογο μπορούμε να δείξουμε τα συναισθήματά μας ή και να τα μοιραστούμε με τους άλλους. Βοηθάει επίσης στο να νιώθουμε καλύτερα σε δύσκολες καταστάσεις. Ποτέ δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να τον χρησιμοποιούμε. 

Στέλιος Ροδομαγουλάκης  Α3

Ο άνθρωπος ξεχωρίζει από τα άλλα ζώα γιατί μπορεί να σκέφτεται και πιο συγκεκριμένα να εκφράζει προφορικά ή γραπτά αυτά που έχει στο μυαλό του. Η ικανότητα του λόγου τον κάνει ξεχωριστό. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο σωστά και πνευματικά καλλιεργημένο είναι η ικανότητα που έχει να επικοινωνεί μέσα από τον διάλογο. Ο διάλογος είναι η άμεση επικοινωνία μεταξύ δυο ή και περισσότερων ανθρώπων ο οποίος όμως για να είναι ορθός και για να καλλιεργεί το πνεύμα πρέπει να έχει κάποιες προϋποθέσεις. Αρχικά θα πρέπει οι συνομιλητές να έχουν αμοιβαίο σεβασμό και να ακούν την γνώμη του και τις απόψεις του με στωικότητα. Ακόμη, καλό θα ήταν να μην είναι μεταξύ τους καυστικοί σχολιαστές δηκτικοί και απόλυτοι στις δικές τους μόνο ιδέες, αλλά αντίθετα να είναι ευγενικοί, με υπομονή και ανοιχτοί σε νέες ιδέες ενώ ταυτόχρονα θα ασκούν κριτική με σεβασμό στα λεγόμενα του άλλου. Με αυτόν τον τρόπο ο διάλογος θα είναι εποικοδομητικός. Με άλλα λόγια ο διάλογος είναι ο βασικότερος τρόπος επικοινωνίας που έχει ο άνθρωπος, που του προσφέρει συντροφικότητα, αλληλοεπικοινωνία  και υποστήριξη. Τέλος μέσα από τον διάλογο ο άνθρωπος βρίσκει ένα τρόπο εξωτερίκευσης των συναισθημάτων του. 

Γιάννης Γιαννακουδάκης  Α1 


.....

Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας

Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας είναι ένα εργαλείο το οποίο μας βοηθάει στην ασφαλέστερη και πιο άνετη μετακίνηση μας μέσα και έξω από την πόλη. Όταν δεν τηρείται ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας δημιουργούνται προβλήματα από μικρά έως μεγάλα και ακόμα πολύ σοβαρά.  Όταν παρκάρουμε εκεί που δεν πρέπει, όταν τρέχουμε πολύ, όταν οδηγούμε ενώ έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, όταν παραβιάζουμε το stop, δημιουργούνται ατυχήματα και μερικές φορές θανάσιμα. Αν σεβόμαστε τη ζωή μας και την ζωή των άλλων, πρέπει να τηρούμε αυστηρά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. 

  Μάριος Σκαραντωνάκης   Α3.....

Τα νοήματα με τα χέρια μας είναι ένας τρόπος μη λεκτικής επικοινωνίας γιατί οι άλλοι μπορούν να καταλάβουν τι θέλουμε να πούμε χωρίς να ανοίξουμε το στόμα μας. Η ζωγραφική επίσης είναι ένας άλλος τρόπος μη λεκτικής επικοινωνίας: αν ζωγραφίσουμε μια σκούρα ζωγραφιά περνάμε το μήνυμα ότι είχαμε μια άσχημη μέρα. Αν όμως φτιάξουμε  μια χρωματιστή γεμάτη ζωντάνια εικόνα τότε περνάμε το μήνυμα ότι είμαστε χαρούμενοι.

Μαρία Καλοριζικάκη   Α3

.....

Επικοινωνώντας μέσα από την τέχνη

Ο Μέγας Βούδας της Καμακούρα είναι ένα τεράστιο μπρούτζινο άγαλμα που βρίσκεται στο ναό Kotoku-in, στην Καμακούρα, στην Ιαπωνία. Χρονολογείται πιθανώς από το 1252. Το άγαλμα είναι κοίλο στο εσωτερικό του, το οποίο μπορεί να επισκεφτεί κανείς. Μια επιγραφή μπροστά στη βάση λέει: " Ξένε, όποιος και να είσαι και όποια και να είναι η πίστη σου, όταν μπεις σε αυτό το ιερό, θυμήσου ότι πατάς ένα αγιασμένο έδαφος από τους περασμένους αιώνες. Αυτό είναι ο ναός του Βούδα, και η είσοδος του αιώνιου, και οφείλεις επομένως να εισέλθεις με σεβασμό." Αυτό το άγαλμα μας μεταφέρει μηνύματα γύρω από το Βουδισμό, την φιλοσοφία του γενικότερα, εδώ βλέπουμε την στάση του διαλογισμού.Νέστορας Θωμαδάκης   Α1

.....

Η τηλεόρασηΗ τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Αποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο μέσο μαζικής ενημέρωσης και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Ο όρος καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών χαρακτηριστικών και των δραστηριοτήτων που αφορούν τα τηλεοπτικά προγράμματα καθώς και τη μετάδοσή τους. Συνήθως, λέγοντας "τηλεόραση", εννοούμε την συσκευή, δηλαδή τον δέκτη ο οποίος λαμβάνει το σήμα που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε συγκεκριμένες συχνότητες με την οθόνη που απεικονίζει το αποτέλεσμα της εκπομπής. 


Η τηλεόραση αποτελεί το κυρίαρχο και δημοφιλέστερο μέσο μαζικής επικοινωνίας και βρίσκεται σήμερα στα σπίτια των περισσότερων ανθρώπων του κόσμου. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία που αφορούν αυτό το μέσο μαζικής ενημέρωσης. Τα θετικά στοιχεία είναι ότι ψυχαγωγεί και ενημερώνει τον άνθρωπο για ο,τι συμβαίνει στον κόσμο. Η τηλεόραση μπορεί να βοηθήσει τον ενήλικα και το παιδί, μέσα από μορφωτικές εκπομπές, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να αποκτήσουν γνώσεις. Ακόμα μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους για καλό σκοπό. Τα αρνητικά της είναι ότι εκπέμπει ακτινοβολία που είναι επικίνδυνη για την υγεία των ματιών. Επίσης, πολλές ταινίες επηρεάζουν τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου και ειδικά των παιδιών λόγω των σκηνών βίας. Αποτρέπει τον εγκέφαλο από τη κριτική σκέψη καθώς του εμφυτεύει έτοιμα πράγματα (ιδέες, τρόπους συμπεριφοράς συγκεκριμένους) σπρώχνει τον άνθρωπο στον καταναλωτισμό μέσα από πληθώρα διαφημίσεων που βομβαρδίζουν τον εγκέφαλό του χωρίς διακοπή. Επίσης, η τηλεόραση αποξενώνει τους ανθρώπους και την οικογένεια, καθώς αυτοί παύουν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Σε κάθε σπίτι υπάρχουν πιθανόν πάνω από μια συσκευές και έτσι ο καθένας αφοσιώνεται μπροστά σε κάποια από αυτές. Παρόλο λοιπόν που η τηλεόραση είναι ένα αγαπητό μέσο ενημέρωσης, δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να ασχοληθεί με άλλα ενδιαφέροντα πράγματα πιο εποικοδομητικά για τον εαυτό του. Σωστή χρήση του μέσου "τηλεόραση" επιβάλλεται επομένως.

Αννα Δασκαλάκη   Α1  
  
 

.....

Οι εφημερίδες και τα περιοδικά Κατά τη δική μου γνώμη το ιδανικό και έγκυρο μέσο μαζικής ενημέρωσης είναι οι εφημερίδες και τα περιοδικά. Με αυτά μπορούμε να ενημερωθούμε για τα γεγονότα που γίνονται στον κόσμο μας. Ο τρόπος που γίνεται η διάδοση των γεγονότων είναι απλός και συνηθισμένος καθώς και αποτελεσματικός. Είναι καλό ο άνθρωπος να ξεφεύγει από τον ηλεκτρονικό τρόπο ενημέρωσης και να έχει επίσης επαφή με τον έντυπο τύπο, που εγώ προσωπικά, προτιμώ. 

Ευγενία Κουέλη  Α1  

.....

Τα γκράφιτι

Τα γκράφιτι είναι ένας τρόπος μη λεκτικής επικοινωνίας. Οι άνθρωποι τα ζωγραφίζουν σε τοίχους, σε πατώματα και σε άλλες επιφάνειες. Συνήθως τα γκράφιτι απεικονίζουν μια εικόνα που έχουν φανταστεί και μέσα από αυτό που ζωγραφίζουν και τα χρώματα που χρησιμοποιούν εκφράζουν την σκέψη, την ψυχολογία, την επιλογή και το ταλέντο τους. Επίσης υπάρχουν επαγγελματίες γκραφίστες που ζωγραφίζουν με κόπο, αφιερώνοντας χρόνο, μα και επειδή τους αρέσει, ενώ υπάρχουν πολλοί γκραφίστες που ζωγραφίζουν κάτι λιτό και απλό για να διασκεδάσουν. Και με τους δυο τρόπους το γκράφιτι περνά κάποιο μήνυμα που ο γκραφίστας θέλει να μοιραστεί με τον κόσμο, χωρίς λόγια. 


Δέσποινα Κουκουλάκη   Α1Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου