Κυριακή, 24 Μαΐου 2015

Άφωνη επικοινωνία (Κ.Ο.Κ. - Σήματα Μορς - Γκράφιτι - Τατουάζ - Νοηματική - Ενδυμασία)ΑΦΩΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Στη μη λεκτική επικοινωνία κατατάσσονται, μεταξύ άλλων, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, τα σήματα Μορς, τα γκράφιτι, τα τατουάζ και η νοηματική γλώσσα. 


Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) καθορίζει τη συμπεριφορά όλων όσων χρησιμοποιούν οδούς και με αυτή την έννοια αποτελεί θεμελιώδες κείμενο διαμόρφωσης των συνθηκών κυκλοφορίας. 


Σήματα Μορς


Ο κώδικας Μορς είναι η μετάδοση πληροφοριών με παλμούς μικρής ή μεγάλης διάρκειας ή σημάδια, τελείες και παύλες. Επινοήθηκε από τον Σάμιουελ Μορς για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω τηλεγράφου στα μέσα του 1830. 


ΓράμμαΚωδικοποίηση σε ΜορςΜνημονικός Κανόνας
Α·−ΑΝ
Β−···ΒΑΟΥ
Γ−−·ΓΡΙ
Δ−··ΔΙΑ
Ε·ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Ζ−−··ΤΖΙΑ
Η····ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Θ−·−·ΘΕΜΑ
Ι··ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Κ−·−ΚΟΚ
Λ·−··ΕΛΙΑ
Μ−−ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Ν−·ΝΑ
Ξ−··−ΞΟΥΤ
Ο−−−ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Π·−−·ΑΡΠΑ
Ρ·−·ΑΡΑ
Σ···ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
ΤΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Υ−·−−ΛΥΝΞ
Φ··−·ΟΥΦΑ
Χ−−−−ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Ψ−−·−ΧΛΕΨ
Ω·−−ΩΧΡ


ΨηφίαΚωδικοποίηση σε ΜορςΜνημονικός Κανόνας
1·−−−−
2··−−−
3···−−
4····−
5·····
6−····
7−−···
8−−−··
9−−−−·
0−−−−−

Γκράφιτι

Με τα γκράφιτι μπορούν να μεταφερθούν πολιτικά ή κοινωνικά μηνύματα, σε μορφή κειμένου ή ζωγραφικής. Αποτελούν πολύ συχνά αριστουργήματα τέχνης. 

Το τατουάζ

Μεταξύ των στοιχείων στην εξωτερική εμφάνιση κάποιου που μπορούν να μας μεταδώσουν πληροφορίες για την προσωπικότητά του είναι το τατουάζ. Είναι μια πανάρχαια τέχνη του σώματος η  οποία χρειάζεται προσοχή καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία αν αυτό δεν γίνει σωστά.  

Η νοηματική γλώσσα

 Η ιδιαιτερότητα της νοηματικής γλώσσας είναι πως είναι οπτικοκινητική και όχι προφορική. Δεν εκφράζεται δηλαδή με τη γλώσσα όπως η ομιλούμενη αλλά με τη κίνηση των χεριών, την έκφραση του προσώπου, τις κινήσεις του σώματος. Έχει τους δικούς της γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες που τη διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό από την ομιλούμενη. Η χρήση της νοηματικής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη οποιουδήποτε ατόμου στη κοινότητα των κωφών. 

Η ενδυμασία 

Ο τρόπος ενδυμασίας συνδέεται άμεσα με τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα του ανθρώπου καθώς ο καθένας ντύνεται ανάλογα με αυτήν. Επίσης είναι άμεσα συνδεδεμένος  με την ψυχολογική του κατάσταση καθώς αντανακλούν τις διαθέσεις του, με την  κοινωνική του συμπεριφορά, ντύνεται δηλαδή ανάλογα με το κοινωνικό περιβάλλον που βρίσκεται ( σχολείο, εργασία, διασκέδαση) ή επειδή θέλει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των άλλων.  Μια αλλαγή στον τρόπο ενδυμασίας προς το καλύτερο δηλώνει μια διάθεση αλλαγής στη ζωή μας. Η επιλογή των χρωμάτων επίσης παίζει σημαντικό ρόλο καθώς αυτά επιδρούν στην διάθεσή μας.   Ένας ωραίος τρόπος ντυσίματος μας δίνει αυτοπεποίθηση και η προσεγμένη εξωτερική εμφάνισή μας γενικότερα, επειδή έχει στόχο πολλές φορές και την εντύπωση που θα κάνουμε στον περίγυρό μας. Η ενδυμασία δηλώνει επίσης την κοινωνική τάξη, την ομάδα στην οποία ανήκει το άτομο, την εθνικότητά του, το επάγγελμά του, τη θρησκεία του ή και την ιδεολογία του.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         


Στο σχολείο ντύνομαι με σεμνά ρούχα και καθημερινά. Τα ρούχα που μου αρέσουν είναι τα τζιν με σκούρο και ανοιχτό χρώμα. Για τις μπλούζες μου προτιμώ τα ανοιχτά χρώματα. Αν και δεν με προβληματίζει πολύ. Επίσης μου αρέσουν πολύ τα φούτερ με ωραία σχέδια. Αγαπώ ακόμα τις φόρμες που τις προτιμώ με σκούρα χρώματα και όχι πολύ φαρδιές. Συνήθως συνδυάζω τα ρούχα μου με τη ζακέτα ή το μπουφάν και τα παπούτσια που φοράω. Τέλος, τα αγαπημένα μου ψώνια είναι οι μπλούζες, τα παπούτσια και τα βραχιόλια. Όμως, όταν πηγαίνω κάπου πιο επίσημα προτιμώ να φοράω φόρεμα ή ένα όμορφο τζιν με μια μπλούζα και μια λεπτή ζακέτα. Επιπλέον μου αρέσει να χτενίζω τα μαλλιά μου και να τα φτιάχνω ανάλογα με τα ρούχα μου. 

Βάσω Βακάκη  Α1Γενικά μπορώ να πω ότι φοράω πολλά είδη ρούχων. Αλλά τα αγαπημένα μου ρούχα είναι τα κολάν και τα φούτερ. Ακόμα, μου αρέσει να φοράω πάντα συνδυασμούς ρούχων που να ταιριάζουν μεταξύ τους, δηλαδή να έχουν ίδιες αποχρώσεις, συνήθως τα ρούχα μου έχουν κλασσικές αποχρώσεις, όπως γκρι και μπεζ. Όταν είμαι κακοδιάθετη δεν περιποιούμαι τον εαυτό μου όσο όταν είμαι στα κέφια μου, δηλαδή φοράω ο,τι βρω μπροστά μου και δεν με νοιάζει τίποτα παρά μόνο το θέμα που με στενοχωρεί. Όταν θέλω να ντυθώ επίσημα επιλέγω συνήθως ένα ωραίο φόρεμα ή ένα παντελόνι με μια επίσημη/καλή μπλούζα. Κατά τη γνώμη μου τα ρούχα εκφράζουν τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς κάθε ανθρώπου. 

Αννα Δασκαλάκη  Α1  Όλοι ξέρουμε ότι η μητέρα μας διαλέγει τα ρούχα που θα φορέσουμε μέχρι την ηλικία των εννέα με δέκα ετών. Από τα έντεκα και μετά διαλέγεις εσύ τα ρούχα. Εγώ προσωπικά δεν έχω διαλέξει ένα συγκεκριμένο τρόπο ντυσίματος. Αλλά πιο πολύ μου αρέσουν τα αθλητικά ρούχα ( φόρμες). Η εξωτερική μου εμφάνιση θέλω να είναι κανονική, ούτε προκλητική ούτε με βρισιές επάνω της. Πιστεύω ότι όπου πηγαίνουμε πρέπει να πηγαίνουμε ανάλογα με την περίσταση. Αν είναι εκδήλωση θα βάλεις καλά ρούχα, αν είναι με τους φίλους πιο πρόχειρα. Γενικά όμως πιστεύω ότι από τα ρούχα δεν μπορεί κανείς να κρίνει έναν άνθρωπο ή μέσα από αυτά να καταλάβει τον χαρακτήρα του. Αυτή είναι η δική μου γνώμη. 

Νέστορας Θωμαδάκης  Α1 Η ντουλάπα μου είναι γεμάτη με ρούχα. Διαλέγω ρούχα που ταιριάζουν στο χαρακτήρα και το γούστο μου. Μου αρέσουν αυτά που έχουν ωραία χρώματα και στυλ. Έχω αρκετά φορέματα, φούστες και παντελόνια, αλλά τα αγαπημένα μου είναι οι φόρμες επειδή μα βολεύουν και μπορώ να κινούμαι άνετα. Έχω ρούχα για κάθε περίσταση, για το σχολείο, για βόλτα, για το σπίτι. Ταιριάζω τα ρούχα μου με τα παπούτσια μου, ζακέτα, φουλάρι, τσάντα και μερικές φορές γκέτες. 

Ηρώ Δασκαλάκη   Α1  


Προσωπικά πιστεύω ότι αν δεν γνωρίζουμε κάποιον καταλαβαίνουμε την προσωπικότητά του από το ντύσιμο. Από όλες τις ώρες της ημέρας, η ώρα που διαλέγω τι θα φορέσω την επόμενη μέρα στο σχολείο είναι αυτή που προτιμώ. Κάθομαι και ψάχνω με τις ώρες και με υπομονή. Επίσης μου αρέσουν τα κοσμήματα. Αλλά γενικά, πάντα το αγαπημένο μου, είναι τα παπούτσια. Η, όπως το λένε οι μεγαλύτεροι, τα παπούτσια είναι το φετίχ μου! Σε ειδικές περιπτώσεις, ντύνομαι πιο σεμνά και κομψά, ενώ καθημερινά, το ντύσιμό μου είναι άνετο, απλό και διακριτικό. Αν φορέσω κάτι και δεν αρέσει σε κάποιον μπορεί να προβληματιστώ, αλλά ο,τι και να γίνει, δεν αλλάζω το στυλ μου. Επίσης, από τον τρόπο του ντυσίματος φαίνεται η πειθαρχία του παιδιού. Αυτή είναι η γνώμη μου σχετικά με το ντύσιμο. 

Σοφιάννα Γκόγκα  Α1


Πιστεύω πως η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου είναι πολύ σημαντική  γιατί πρέπει να έχει γούστο και να ντύνεται ωραία. Έτσι, δεν μπορεί κάποιος να πάει βόλτα με τους φίλους του και να φοράει φόρμα ή σκισμένη μπλούζα, πάντα πρέπει να είναι κατάλληλα ντυμένος. Αλλά δεν είναι σημαντικό για κάποιον που δεν έχει οικονομική άνεση τι ρούχα φοράει, γι' αυτό δεν πρέπει να κρίνουμε τους άλλους από την εξωτερική τους εμφάνιση. 

Ντένις Πρέζια  Α3

Λένε πως από τα ρούχα και την εμφάνιση μπορείς να κρίνεις κάποιον από την πρώτη στιγμή. Ε, λοιπόν, εμένα μου αρέσουν τα casual ρούχα αλλά προτιμώ τα τζιν. Μου αρέσει να περιποιούμαι τον εαυτό μου έτσι ώστε να είμαι καλά εξωτερικά και εσωτερικά. 

Βασιλική Καρυωτάκη  Α1


Από μικρή διάλεγα και φορούσα τα ρούχα που ήθελα. Μου αρέσει να ξοδεύω το χρόνο μου στα μαγαζιά ψωνίζοντας ρούχα. Στην ντουλάπα μου τα ρούχα μου είναι τακτοποιημένα. 
Μ' αρέσει να βάζω κάθε μέρα διαφορετικά ρούχα. 

Αντωνέλα Καράι  Α1
Η εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου είναι σημαντική γιατί αποτελεί την πρώτη εντύπωση που δίνουμε όταν γνωρίζουμε κάποιον. Η εξωτερική μου εμφάνιση με ενδιαφέρει αρκετά και επιθυμώ να φοράω πάντα ρούχα καθαρά που ταιριάζουν μεταξύ τους και είναι άνετα για να κινούμαι ελεύθερα. Βέβαια δεν πρέπει να κρίνεις κάποιον από την εμφάνισή του αλλά από τον χαρακτήρα του. 

Γιάννης Χατζάκης  Α3 Γενικά, δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με την ενδυμασία μου, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις, όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις όπου προτιμώ να ντύνομαι σχετικά όμορφα. Δεν δίνω ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική ομορφιά, προτιμώ να εστιάζω στην εσωτερική ομορφιά και στην αξία που δίνω η ίδια στον εαυτό μου. 

Ευγενία Κουέλη  Α1


Ο τρόπος που ντύνομαι καθημερινά δεν νομίζω ότι με εκφράζει πλήρως. Δεν σκέφτομαι πολύ για την επιλογή των ρούχων μου, αλλά δεν τα φοράω χωρίς να τα έχω δει λίγο και να έχω σκεφτεί το υπόλοιπο της μέρας μου. Μου αρέσουν τα baggy αλλά και τα στενά ρούχα. Επίσης οι φούστες με ζωντανά χρώματα. Συνήθως φοράω τζιν. Πιστεύω πως ο καθένας μας μπορεί να ντυθεί όπως θέλει αλλά δεν νομίζω ότι καταλαβαίνει ο άλλος τις σκέψεις και τα γούστα του. Παρόλα αυτά μπορεί να βγάλει ένα βιαστικό συμπέρασμα που να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Δέσποινα Κουκουλάκη  Α1 


Μου αρέσει η εξωτερική μου εμφάνιση, με τα τζινάκια μου, τις ωραίες μπλούζες και τις φόρμες μου, όταν έχω γυμναστική στο σχολείο, στο βόλεϊ ή στην κωπηλασία. Τα παπούτσια που προτιμώ είναι τα αθλητικά και οι μπότες και τα all star. 

Μυρτώ Γεωργιακάκη  Α1Το πώς ντυνόμαστε (τα ρούχα μας) δείχνουν τα συναισθήματά μας, αυτό που θέλουμε άμεσα ή έμμεσα να περάσουμε στους άλλους...τον χαρακτήρα μας. Το ντύσιμό μας και τα ρούχα μας αλλάζουν κατά περιόδους, όπως και τα συναισθήματά μας, ο τρόπος που σκεφτόμαστε και το πως βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας. Τα ρούχα μας δείχνουν ποιοι είμαστε!

Δήμητρα Ρωσσίδη  Α3

Η εμφάνισή μας, όσον αφορά τα ρούχα μας, παίζει βασικό ρόλο, γιατί μπορούν οι άλλοι να καταλάβουν τι άνθρωποι είμαστε ή τι γούστα έχουμε. Όμως, πολλές φορές, κάποιος μπορεί να μην εκτιμήσει το γούστο κάποιου άλλου, να τον προσβάλλει ή να του συμπεριφερθεί άσχημα. Έτσι προκαλείται άγχος για το ντύσιμο, και μια ντροπή.

Μαρία Καλοριζικάκη   Α3
Αν ανοίξει κανείς την ντουλάπα μου, θα βρει μέσα κολάν, παντελόνια τζιν, σορτσάκια, φόρμες, μπλούζες, πουλόβερ, πλεκτά...Επίσης υπάρχουν ζακέτες, μπουφάν και πολλά κασκόλ, καθώς και φουλάρια. Προτιμώ τα ρούχα που με βολεύουν, γι'αυτό φοράω συνήθως κολάν ή φόρμα και σπανίως τζιν. Επίσης, τις άνετες μπλούζες και τα αθλητικά.

Κυριακή Κουρνιδάκη   Α1                                           

                       Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου